Piano kopen/huren

Tips voor het aanschaffen van een piano

Wanneer je op pianoles gaat, heb je ook ook thuis een instrument nodig. Daar komt heel wat bij kijken. Hieronder vind je uitgebreide informatie die je helpt een goede beslissing te nemen.

 • een nieuwe piano kopen
 • een tweedehands piano kopen
 • een digitale piano kopen
 • een piano huren
 • pianowinkels in de regio Zwolle

Een nieuwe piano kopen

Het kopen van een nieuwe piano is een behoorlijke aanschaf. Voor een goede studiepiano betaal je in een pianowinkel al gauw 2500 euro.
Ook al is het veel geld, normaal gesproken kun je er wel van uitgaan dat je betaalt wat het instrument waard is. Daarna kun je vele jaren met je instrument vooruit.


Piano_kopen.jpgWat mag je van een pianowinkel verwachten?
Een pianowinkel geeft je tot vijf jaar garantie. Ook bieden veel winkels inruilgarantie: als je de piano die je nu koopt later inruilt voor een duurdere, wordt het hele aankoopbedrag in mindering gebracht.


Een gratis eerste stembeurt hoort bij de prijs in te zitten. Deze stembeurt vindt plaats binnen ongeveer 4 tot 6 weken na de bezorging, als je instrument geacclimatiseerd is.

Als je een serieuze klant blijkt te zijn, zijn veel verkopers bereid over de prijs te onderhandelen of je extra's te bieden, zoals een goed pianobankje of andere pianoaccessoires.

Wat zijn goede piano's?
Alleen een kenner kan taxeren of een piano van goede kwaliteit is. Wat je zelf kunt beoordelen is een kwestie van smaak: staat het instrument goed in de kamer en vind je de klank mooi en de aanslag prettig?

Chinese piano's
Chines piano's zijn vaak voor een heel gunstige prijs aan te schaffen. Een nadeel is wel, dat veel Chinese piano's niet gebouwd zijn voor het Nederlandse klimaat en daardoor snel ontstemd raken.
Veel Chinese piano's voeren Europese en met name Duits klinkende merknamen. Je kunt daarom het beste aan de verkoper vragen of je met een Chinese piano te maken hebt.

Een occasion kopen

Een tweedehands piano heeft als voordeel dat hij goedkoper is dan een nieuwe en vaak nog jarenlang mee kan.
De grootste waardevermindering van piano's vindt plaats in de eerste jaren na de bouw. Bij occasions heeft die snelle waardevermindering al plaatsgehad. De waarde neemt wel af, maar geleidelijk en in geringe mate.

Een occasion kopen bij een particulier
Als je een piano koopt bij een particulier, bijvoorbeeld via Marktplaats, loop je de kans dat je een miskoop doet. De verkoper biedt je een goed verhaal, maar geen garanties. Dus als je een miskoop doet ben je je geld kwijt.
Een oplossing daarvoor is dat je iemand meeneemt die verstand van piano's heeft, zoals een onafhankelijke pianostemmer, om het instrument te beoordelen en je te adviseren.

Een occasion kopen bij een kringloopwinkel
Zolang een piano nog enige waarde heeft, zal iemand hem proberen te verkopen en niet weggeven aan een kringloopwinkel.
De piano's die je soms bij kringloopwinkels ziet, zijn dan ook over het algemeen waardeloos als muziekinstrument.

Een occasion kopen bij een muziekwinkel
Wanneer je een tweedehands studiepiano koopt bij een muziekwinkel, heb je het voordeel dat je garantie krijgt. Een studiepiano met garantie kun je bijvoorbeeld krijgen bij Oostendorp in Wezep en bij de Graaf Muziek in Zwolle.

Een digitale piano kopen

Digitale_piano.jpgVeel nieuwe digitale piano's zijn goedkoper dan tweedehands akoestische piano's. 
Een belangrijk voordeel van een digitale piano is dat je een hoofdtelefoon kunt opzetten als je oefent. Vooral als je nog maar net les hebt en het geduld van je gezinsleden of buren niet te veel op de proef wilt stellen, is dat prettig.
Een ander voordeel is dat digitale piano's niet gestemd hoeven te worden.
Een nadeel is dat een digitale piano vergeleken bij een akoestische piano snel in waarde vermindert.

Om uit te proberen
Het geluid en de aanslag van digitale piano's worden steeds beter, maar ze zijn en blijven anders dan van een akoestische piano.
Wanneer je net les hebt, is je aanslag nog zo weinig genuanceerd dat je daar geen last van hebt. Maar houd er rekening mee dat je na één of een paar jaar het verschil gaat merken en alsnog een akoestische piano wilt aanschaffen.
Als je eerst een poosje wilt uitproberen of pianospelen wel wat voor je is, is een digitale piano een voordelige optie.

Verschil digitale piano en keyboard
Een digitale piano is wat anders dan een keyboard. Een digitale piano heeft 88 toetsen die aanslaggevoelig zijn. Die aanslaggevoeligheid is heel belangrijk bij het pianospelen: het houdt in dat je een luidere of een zachtere toon kunt produceren door de manier waarop je de toets aanslaat.
Verder heeft een digitale piano tenminste één pedaal (het sustainpedaal) of de mogelijkheid om dat pedaal aan te sluiten.

Een piano huren

Wanneer je net met pianospelen begint, weet je meestal pas na verloop van tijd of je liefde voor het pianospelen blijvend is. Het is heel begrijpelijk dat je de aanschaf van een piano dan nog even wilt uitstellen. Een heel praktische oplossing is dan om voor een beperkte periode een piano te huren. Je huurt een piano voor een jaar of half jaar en betaalt maandelijks een vast bedrag.
De meeste pianozaken in de regio bieden die mogelijkheid. 
Wanneer je na een jaar besluit de piano te kopen, wordt de huur die je hebt betaald in mindering gebracht op het verkoopbedrag.

Een overzicht van de pianowinkels in de regio Zwolle:

 • De Graaf Muziek in Zwolle

 • Muziekcentrum Oostendorp in Wezep

 • Muziekhandel Reichenbach in Zwolle

 • Prima Piano in Deventer

 • Van Oldeniel Piano's in Deventer

 • Muziekhuis Souman in WezepVerhoog

 • Muziek in Nunspeet

 • Piano Meppel https://www.pianomeppel.nl/

 • H.P. Steenhuis piano's en vleugels in Glimmen   https://www.steenhuispiano.nl/

 • Bol piano's en vleugels in Beilen https://www.bolpianos.nl/vestigingen/beilen.html