Vioolles

Op welke leeftijd beginnen?

Kinderen

Viool is een uitstekend instrument om op jonge leeftijd mee te beginnen.De leeftijd van 6 jaar is over het algemeen een geschikte leeftijd om te beginnen.
Beginnende jonge leerlingen krijgen een methode waarin we vooral auditief werken, de muzieknoten staan er wel bij , zo krijgen ze onbewust alvast iets mee en kunnen ze in de loop van het jaar wennen aan het notenbeeld.
We leren vooral aan de hand van kinderliedjes op het gehoor en vanuit het boek kunnen de ouders meehelpen aan de hand van de aanwijzingen die er bij staan.
Jonge kinderen
kunnen nog niet zelfstandig oefenen dus is het van groot belang dat de ouders tijd en aandacht hebben om het kind te helpen bij het oefenen.
Er is veel aandacht voor de stok -en strijkhouding,  en het goed kunnen treffen van de toon(zuiverheid).
Sommige leerlingen hebben van nature een goed gevoel voor zuiverheid, bij anderen duurt het wat langer voor ze echt goed kunnen onderscheiden of een toon nu te laag of te hoog is.

Kinderen vanaf 7 jaar kunnen al aardig lezen en schrijven, het lezen van het notenbeeld sluit hier prima aan.
Op deze leeftijd zijn kinderen al gewend aan zelfstandig werken op school
Het kan zijn dat
hulp van ouders minder wordt getolereerd, laat de hulp dan ook maar even achterwege en kies een geschikt moment uit om te helpen.
Blijf als ouder altijd positief betrokken! 

Volwassenen
Over het algemeen raad ik het niet aan om als volwassene te starten met vioolles, dit is een instrument wat het geschiktst is om op jonge leeftijd mee te beginnen.
Als je als kind al jaren les hebt gehad is het geen probleem om de lessen op een latere leeftijd weer op te pakken.
Voordat je overweegt te starten met vioolles moet je beseffen dat er veel tijd nodig is om te kunnen oefenen.
Daarnaast vraagt het veel geduld en doorzettingsvermogen om uiteindelijk tot het gewenste resultaat te komen.

In het begin wordt er veel aandacht besteed aan de strijkhouding, dat kost tijd en aandacht, maar is erg belangrijk om een mooie klank te krijgen.
Het goed treffen van de toon is iets wat in de loop van de jaren steeds beter zal gaan en verschilt erg per persoon.
De één heeft meteen al een goed, zuiver gehoor, bij de ander moet dit nog beter ontwikkeld worden.T
ijdens de les begeleid ik veel achter de piano, dit werkt erg goed om de toon beter te treffen en het ritme goed vast te houden.
Het is een feit dat kinderen sneller leren dan volwassenen, dus als je hierop voorbereid bent, je niet laat ontmoedigen en een positieve instelling hebt dan ligt er een heel repertoire aan mooie vioolmuziek voor je klaar.

 

Voor lesinhoudelijke zaken zie Lesinhoud
U kunt zich meteen opgeven voor een Gratis proefles